petak, 14. prosinca 2012.

Izvođači koji su obilježili 2012. godinu...



Nakon liste najboljih albuma, predstavit ću nekoliko DJ-a i live-actova koji su mi svirkama na ovogodišnjim događajima obilježili 2012-tu, a stavio sam i par linkova za setove koje istinski preporučujem.


Najboljih 5 nastupa uživo:


________________________________________________________________


5. Nicolas Jaar @ Dimensions 




Sumnjam da će se ikada na našim prostorima složiti takav aktualni line up kao što je bio početkom rujna na ovogodišnjem Dimensions festivalu na tvrđavi Punta Christo u Štinjanu kraj Pule, a jedan od najiščekivanijih nastupa tog bogatog glazbenog programa bio je onaj mladog i talentiranog Nicolasa Jaara i njegove prateće ekipe, saksofonista i gitariste.


Iako mi se ne sviđa njegov debut album "Space is Only Noise", osvojio me sa svojim singlicima, remiksevima, ali i Essential Mixom (u podnožju imate link) na kojem je pokazao svoju eklektičnost kao DJ, a upravo najviše volim kad se izvođač poigrava s raznim žanrovima u sklopu jednog seta. 


Bez obzira što možda njegov nastup na Dimensionsu nije bio groovy koliko bi možda publika očekivala, demonstrirao je kvalitetu stvarajući melankoličnu i spooky atmosferu koja je podsjećala na glazbene podloge filmova Davida Lyncha.






_______________________________


4. Laurent Garnier / L.B.S. @ Hartera





Niz godina na vrhu želja mnogih Riječana bio je dolazak Laurenta Garniera, a jedini događaj koji je to mogao ostvariti je Hartera, Ove godine se želja Harterine publike ostvarila, te je najveći francuski DJ stigao u sklopu L.B.S. projekta s kojim je bio na turneji.


Nakon što sam ga slušao u koncertnoj (Dom Omladine 2009.) i samostalnoj DJ varijanti (Exit festival 2008.), na Harteri sam zaokružio tercet njegovih nastupa, te utvrdio kako je za širu publiku L.B.S. projekt definitivno najbolje što može ponuditi: miks underground techna, housea i acida, uz odličan fluidni miks.








___________________________________________________________

3. Gerd Janson @ Terraneo





Puno sam očekivao od ovog njemačkog novinara, predavača na Red Bull Music Academyju, vlasnika etikete Running Back, producenta i DJ-a. Gerd Janson sebe ne smatra DJ-om, ali on je itekako DJ s boldanim slovima!


Vrhunski set je odsvirao na Terraneo festivalu, i to na Red Bull Music Academy stageu koji je zjapio poluprazan i bez prave publike koja zna koga sluša. Bez obzira na loše uvjete za svirku, Gerd je predstavio house s puno elemenata koji se ne može često čuti, set je bio toliko groovy da je mrdanje guze i nogica jedina opcija koja preostaje.







_________________________________________________________________

2. Disclosure @ Terraneo 




Po mnogima najveća senzacija godine je mladi britanski dvojac Disclosure, braća Guy & Horward Lawrence, koje smo imali prilike čuti na Terraneo festivalu, a kasnije i na Outlooku.


Ukoliko još niste čuli ovaj live-act, možda ga i nećete uskoro, budući da se radi o vrlo traženoj robi, a dovoljno je kazati kako je njihov dugoiščekivani londonski nastup u pretprodaji bio sold-out u samo nekoliko minuta!


Na Terraneu smo mogli čuti njihovu izvrsnu live izvedbu, s kojom su opravdali hype oko njih i potvrdili moje mišljenje da se radi o velikom osvježenju na uk bass/garage/house sceni. 







_________________________________________________________________


1. Todd Terje @ Dimensions 




Znate onaj trenutak kad se sve lijepo posloži u istom trenutku? Odlično raspoloženje, super atmosfera, super stage, super ekipa i super DJ... Upravo se to dogodilo prilikom svirke norveškog DJ-a Todda Terjea na najboljem stageu na tvrđavi Punta Christo, The Moat.


Terje nije svirao stvari koje bi me iznenadile (poput Gerda Jansona), to nije bio set u kojem je miksanje bilo fluidno (poput Garniera) ili pak set koji bi potvrdilo hype (poput Nicolasa Jara i Disclosurea), ali to je bio set koji je pogodio taj trenutak kad su svi navedeni vanjski utjecali štimali, i to je više nego dovoljno da ga proglasim setom godine.






_________________________________________________________________


Najbolji DJ miksevi / preporuka:




Maya Jane Coles @ Enter, Sake bar, Ibiza 20.09.2012.
http://soundcloud.com/r_co/maya-jane-coles-live-enter

Alle Farben - 38 (Gentian Blue)

Henry Saiz - The Labyrinth 14

Nicolas Jaar - Essential mix, 19.05.2012.

Nema komentara:

Objavi komentar