utorak, 11. prosinca 2012.

Albumi koji su obilježili 2012. godinu...


Kraj je godine, vrijeme je da rekapituliram najbolje što me je snašlo u 2012. Prvo na red stiže izbor najdražih albuma koje sam poslušao ove godine.


Iako se radi o posve subjektivnoj kategoriji, a i pitanje je koliko slušatelj može poslušati albuma tijekom godine i dati ocjenu, izabrao sam 10 albuma u 2012. koji mi odskaču u odnosu na ostalih 400-injak koje sam poslušao u proteklih 12 mjeseci.

Redom...



_________________________________________________________________________________



10. Terranova - Hotel Amour


Čim tvoju produkciju izabere Michael Mayer i izda je na etiketi Kompakt, to je potvrda da vrijediš. Upravo praćenjem te visokoprofilne etikete upoznao sam njemački kolektiv Terranova, pod čijom se diskografijom nalazi vrlo kvalitetan house / tech-house. Nakon osam godina stanke Terranova je izbacila album "Hotel Amour".







___________________________________________________________



9. Kid606 - Lost in The Game




Ovaj eksperimentalni producent iz Venezuele djeluje na sceni od 1998. godine, a trenutno boravi u San Franciscu, dakle, u okruženju scene koja okuplja vrlo zanimljive umjetnike bass/glitch/IDM scene, kojoj i Kid606 pripada.






_____________________________________ 



8. Christian Loeffler - A Forest



Ako ste ljubitelj melodija, album "A Forest" njemačkog producenta Christiana Lofflera bit će prava preporuka za vas. Na materijalu sam fasciniran atmosferom, kombinacijom melankolije i euforije koje se u tech-house "okruženju" odlično nadopunjava sa vokalima.







______________________________________


7. Squarepusher - Ufabulum




Legendarni britanski IDM producent Squarepusher izbacio je odličan album "Ufabulum" na Warp Recordsu. Materijal preporučujem onome tko voli eksperimentalnu, inteligentnu, brejkovitu i core elektroniku, no dovoljno će biti čuti priloženu stvar da budete na sigurno da li vam preporuka igra ili ne.






_________________________________________________________________



6. Saschienne - Unknown




Još jedan album koji je izašao na jednom od mojih najdražih labela - Kompaktu -  je prvijenac "Unknown" zaručnika Sasche Funkeja i Julienne Dessagne izdanog pod aliasom Saschienne. Album je "vrlo pitak", vokalno se dvojac lijepo nadopunjuje, a između uradaka vlada fina tech-house harmonija koja gravitira između minimalističnog i dubokog zvuka.







___________________________________________________________



5. Chromatics - Kill for Love




Pravda je ispravljena: nikad nije kasno upoznati Chromaticse. Iako sam čuo njihovu produkciju prijašnjih godina, nikad se nisam previše zadržao na radu ovoga američkog new wave / synth-pop benda. "Nepravda" je trajala do četvrtog albuma "Kill For Love".

"Kill for Love" krasi melodičan i raskošno obojan zvuk svojstven Chromatiscima (što sam provjerio kasnije). Na albumu se nalazi 17 pjesama od kojih mi je favorit ujedno i uvodna na albumu, "Into the Black".






_________________________________________________________________



4. Sigur Ros - Valtari



Među najboljim albumima godine našao mi se "Valtari" islandskog post-rock / ambient kolektiva Sigur Ros, čiji je koncert u Mariboru pred tri mjeseca, po izvještajima nekih forumaša, bio vanserijski. Nadam se kako u budućnosti neću više tražiti opravdanja kad takve koncerte budem propuštao.

"Valtari" je njihov šesti studijski album, a krasi ga više elektronike nego na prijašnjim izdanjima, no svejedno daleko od dance-floora. Na mene album djeluje vrlo opuštajuće, što je rezultat miksa divnih (& filmskih) atmosfera, elemenata klavira i epic vokala.







______________________________________



3. Amirali - In Time



Jedno od otkriće godine definitivno mi je iransko-kanadski producent Amirali, kojeg je pak otkrio i privolio Damian Lazarus na etiketi Crosstown Rebels, potpisujući Amiralijev prvijenac "In Time" te dva EP-a koja su prethodila albumu i time upoznali svijet s novim talentom.


"In Time" je materijal sastavljen od melodičnog housea, downtempa i avantgardnog popa, koji u toj kombinaciji čine izvrsnu zvučnu kulisu pogodnu za slušanje u svakakvim stanjima. Teško je izdvojiti najbolju stvar s albuma, budući da se radi o kompaktnoj cjelini, ali ipak ću spomenuti "Beautiful World", uradak koji ga je proslavio.






_________________________________________________________________



2. Grimes - Visions




Oko ove 24-godišnje kanadske svestrane umjetnice trenutno se diže veliki hype, mogao bih reći da je Grimes svojevrsna "Lady Gaga" na tržištu elektroničke glazbe, budući da ju prate bizarni spotovi, čudnovata kostimografija (npr. dizajnirala je prstenje nalik na vaginu) i mračna aura.


Na trećem albumu "Visions" Grimes je predstavila svoj klasični repertoar, dark synth-pop / witch house prožet njezinim zaraznim vokalom. Na albumu odskaču pjesme "Oblivion" i "Genesis", a spot za potonju možemo očekivati na listama za najbolji video godine.








_________________________________________________________________



1. John Talabot - fin




Nisam previše obraćao pozornost na ovog vrhunskog producenta iz Barcelone prije intervjua (http://vimeo.com/32363064) na prošlogodišnjem Red Bull Music Academyju u Madridu. 

Početkom je godine John Talabot na odličnom labelu Permanent Vacation izdao svoj album prvijenac "fin", materijal kojeg krase elementi housea i nu disca u jednom posve drugačijem svjetlu od uobičajenog. 


Album je zvučno raskošan i eklektičan, konceptualno odlično razrađen od početka do kraja, daje osjećaj ugode i kad se sluša nekoliko puta na repeat. Najbolje stvari na albumu: "Destiny feat. Pional" i "When the Past Was Present".







Nema komentara:

Objavi komentar