subota, 16. lipnja 2012.

Stasom i glazbom moćne žene u DJ poslu


Nije lako ženama biti u muškom poslu, barem svijet tvrdi da je takav DJ-ing. Žene zaista imaju poseban senzibilitet kada se nađu na pultu, posebno zrače. Od njih kao da nekako manje i očekujemo, a u puno navrata im progledamo kroz prste. No kada nas oduševe, onda je to to. 


U zadnje vrijeme često vidimo da se DJ-ingom bave bivše porno glumice, nastupajući u toplessu okićene nekakvom bižuterijom, koje na taj način lakše privlače masu, no ne i istinske ljubitelje glazbe. 

Evo popis DJ-ki koje su pojavom i glazbom na mene "utjecale".



NINA KRAVIZ 


Pjevačica, producentica, DJ-ane i model... Nina Kraviz je Ruskinja rodom iz Sibira. U posljednjih je nekoliko godina na sebe privukla pozornost kvalitetnom deep & tech-house produkcijom za etikete poput Rekids, Naif, BPitch Control, a ove godine je izdala svoj eponimni debut album. 



ANJA SCHNEIDER


Jedna od osnivačica etablirane etikete Mobilee, Berlinčanka Anja Schneider na mene je ostavila jaki dojam kad sam je slušao na Exitu 2008. godine. Iza sebe ima odličan minimal tech-house album "Beyond The Valley" te brojnu drugu produkciju.


LOTTIE



Još nikako da izbijem iz glave taj njezin groovy nastup na slovenskom festivalu Meet Me iz 2003., rasplesala je cijeli šator i manipulirala sa masom kao da smo svi njezina igračka. Osim zapažene DJ karijere, prepoznata je kroz radio emisije na BBC-u te pišući kolumne za londonski Metro Life.



IDA ENGBERG




Atraktivna Šveđanka Ida Engberg udata je za Adama Beyera, pa ne treba sumnjati i da joj je dao pokoji savjet po pitanju DJ karijere. Izdala je nekoliko minimalistično-techhouseoidnih EP-a  za Pickadoll i dvije etikete njezinog muža, Truesoul i Drumcode.



MAYA JANE COLES


Simpatična Britanka japanskih korijena Maya Jane Coles nesumnjivo je najrazvikanija DJ-ka među svojim spolom trenutno. Iako joj nisam sklon bio u početku, pomnijim slušanjem njezine produkcije shvatio sam da su njezina izdanja zaista prepoznatljive kvalitete. Osim što radi house stvari, preko aliasa Nocturnal Sunshine izdaje mekšu stranu dubstepa. Vidjet ćemo šta nam ima ponuditi na Hideout festivalu krajem ovoga mjeseca.

2 komentara: