subota, 10. studenoga 2012.

Treba li država financirati projekte poput Exit festivala?



Iako se tema oko neizvjesne sudbine održavanja Exit festivala toliko ne tiče nas, ipak se radi o najvećem regionalnom glazbenom festivalu čiji će opstanak ovisiti o državnom novcu. Ukoliko niste upoznati sa pričom, u kratkim ću crtama pokušati objasniti što se trenutno događa u Exitovom taboru...


Ministarstvo financija Srbije i interni revizori preispituju kome je sve država davala novac i zašto i navode da će mnogi projekti u narednom periodu biti skinuti sa "državne sise", a među njima je i Exit. 

U međuvremenu, glavni menadžer Exita Bojan Bošković je podnio ostavku i dao izjavu za tamošnji Radio 021:


- Mi smo u uništenoj Srbiji napravili nešto o čemu svijet govori već godinama. Doveli smo više turista nego što je bilo tko mogao sanjati. Promijenili smo grozni imidž koji je ova zemlja imala. I sad nas nitko nije ni nazvao da popričamo, da nas recimo pita – "OK, ako vam ukinemo pomoć, kako ćete?", rekao je Bošković , te dodao kako dio razloga ostavke leži u tome što je htio da se ove godine pauzira, ali ostali vlasnici branda Exit nisu prihvatili tu ideju.






Kada se mislilo da je već sve izgubljeno i da je gotovo sa ovom glazbenom manifestacijom umiješao se potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić i obećao pomoć države daljem životu ovog branda.


Sa jedne strane država ne može stvoriti novce koje nema, a podaci revizora ukazuju da su nemale svote novca otišle u svrhe kojima nisu namijenjene - umjesto da plaćaju humanitarne projekte i pomažu socijalno ugroženima, neka udruženja su financirala izlete, putovanja ili prosto gurala novce u svoj džep.


Sa druge strane po podacima "Exita", taj festival svake godine okupi desetine tisuća turista koji po neovisnim istraživanjima u Novom Sadu i Srbiji tih dana potroše više od 15 milijuna eura, a procjene su da je novosadski festival na taj način do sada "investirao" u Srbiju više od 100 milijuna eura.


Mnogi postavljaju pitanje kako se festival kao što je Exit, gdje je cijena ulaznice od 50 do 100 eura, ne može samoodržavati od prodaje ulaznica, pića, hrane, najamnine na tvrđavi itd... Koliko god čudno zvučalo, takav festival iznimno košta, od cijele infrastrukture, programa, stuffa i ostalih troškova koji prati takav projekt. 


No, u Srbiji se svejedno pitaju trebaju li porezni obveznici plaćati za festival čije su ulaznice preskupa za tamošnje stanovništvo? To se pitaju unatoč tome što je Exit veliki promotor Srbije u svijetu i direktno puni proračun države svake godine sa nekoliko milijuna eura poreza. Pametnome dosta...



Nema komentara:

Objavi komentar