subota, 18. kolovoza 2012.

Drugo izdanje Terranea podsjetilo na Exit festival



Grad velikog Dražena Petrovića dobio je novi razlog za ponos: Terraneo festival. U tek drugom izdanju Terraneo je dobio prepoznatljive organizacijske obrise koje pobijaju tvrdnju da su jedino britanski promotori u Hrvatskoj spretni organizirati festival do perfekcije.


Od 7. do 10. kolovoza Šibenik je u trajanju Terranea, sliku otužnog grada s jasno vidljivim problemima u razvitku, zamijenio s novim izgledom i smiješkom na licu. Za taj osmijeh zaslužni su 15-ak tisuća ljudi koji su svakodnevno odašiljali pozitivne vibracije i bili glavni pokretači opuštenog duha na festivalskoj lokaciji bivše vojarne Bribirski knezovi, ali i preko dana u centru grada i po plažama.

Noćna vibra i dnevni muving podsjetio me na Exit festival, što je po meni već dovoljan znak da počnem razmišljati o Terraneo festivalu kao o najboljem domaćem festivalu kojeg sam pohodio.


Osjeti se da tim (press release kaže da organizacija broji preko 300 ljudi!) koji stoji iza Terranea zna što radi. Na samoj lokaciji štimalo je sve: od tehničkih detalja poput ozvučenja, osvjetljenja, poštivanje satnice do ponude hrane, pića, suvenira, brošura, bookleta, CD press kitova...






Zbog manjka publike puno je teže u Hrvatskoj razvijati festival okrenut prema indie i alternativnim nerazvikanim bendovima, a čini se kako je dobra posjećenost organizatorima dala potvrdu da se festival treba kretati u tom pravcu, no ono što je nedostajalo kod tih nastupa je onaj x-faktor, komunikacija izvođača i publike.


Tko god da je nastupio na tri glavne festivalske pozornice (Terra, Aero, Aqua stage), a mogu reći da sam popratio nastupe Thievery Corporationa, The Rootsa, The xxa, Digitalisma, Friendly Firesa, Groove Armade DJ seta, Aeroplanea i Swansa, nije uspio uspostaviti kontakt s publikom koji je za očekivati na festivalu. Razlog tome možda leži u bendovima koji više odgovaraju intimnoj atmosferi? Od poslušanog izdvojio bih nastup Swansa, čiji je psihodelični zvuk, u kombinaciji sa izvedbom, uistinu poseban i na momente uveliko podsjeća na Pink Floyde.


Kao pun pogodak Terranea ubrajam Red Bull Music Academy stage, na kojem smo mogli čuti vrhunsku izvedbu njemačkog DJ-a Gerda Jansona, novinara i glavnog predavača na Red Bullovoj Akademiji; te izvrstan live nastup britanskog dvojca Disclosure, čiji je zvuk osvježenje na bass sceni. Ljubitelji elektroničke glazbe dobili su finu porciju glazbe koja na Terraneu nije bila u prvom planu.






Treba pozdraviti bogati popratni sadržaj, koji je pored glazbenog programa ponudio program Eko Smart, program društvene odgovornosti te projekt 'Nacrtaj Terraneo'.


Niti na jednom festivalu nisam naletio na toliki izbor hrane, među kojom se našao veliki izbor mesa, vege hrane, ribica, gulaša, vafla i dr.; raznoliki izbor pića te brojne štandove sa suvenirima.


Čini se kako je temeljna ideja organizatora naišla na plodno tlo kod publike, te da će Terraneo samo rasti. Međutim, vidim veliki prostor za poboljšanje u odabiru headlinera, od kojih se očekuje nastupi za pamćenje i bolja komunikacija s publikom. To je moja jedina zamjerka za Terraneo 2012.





Nema komentara:

Objavi komentar