utorak, 6. rujna 2011.

Outlook 2011 ispao izvan svih očekivanja


Koliko sam samo puta čuo konstrukciju "hrvatski Exit" za neke žnj festivale, a onda se dogodi Outlook 2011 - koji bi taj epitet ustvari trebao ponijeti!


Svi oni koji su pohodili prijašnja izdanja Outlooka (Petrčane 2008., Zrće 2009 i Štinjan 2010.) mogu procjeniti kako je festival rastao. Nisam bio na tim prijašnjim događajima, ali mi je zato jako drago što sam bio na ovome, jer nisam nikad prije nazočio na tako kvalitetnoj, produkcijski moćnoj masovci u Hrvatskoj.
Treba biti svjestan činjenice da ovakve festivale naš čovjek ne može napraviti, prvenstveno radi manjka publike koja diktira sve, pa tako i organizaciju ovakvog festivala. Poznavanje materije kod britanske publike, odnosno kod nove generacije plesača na Otoku, ne daje pravo na kiks organizatora, jer svi uvjeti za zabavu moraju bit ispunjeni te, pred sudom takve publike, koja je doma navikla na velike festivale, jednostavno trebaju biti prihvaćeni da bi trajali.
Preko 10 tisuća stranaca posjetilo je Istru zbog Outlooka, koji bi, navodno, posjetilo i puno više da pulski kraj ima više smještajnih kapaciteta od postojećih. Puno se nagađa da organizatori misle širiti festival i dalje, na druge zemlje (spominje se crnogorska Budva), no sve je to još špekulacija koju ne treba previše uzimati u obzir. 


Domaćih posjetitelja je bilo vrlo malo - možda nekoliko stotina. Bez obzira što se domaći gost osjeća kao stranac, treba Outlook gledati kao nešto vrlo pozitivno što se događa u Hrvatskoj. Sve se nekako čini kako postajemo sve zanimljiviji europskoj urbanijoj mladeži dobre potrošačke moći. 
Organizacijski se Outlook predstavio na visokom nivou. Pozornice, ozvučenje, lokacija, velika ponuda prodajnih suvenira, hrane, odnos službenih radnika prema posjetiteljima, doživljaj svega skupa... Outlook je jednostavno bio vrhunski. Nisam pohodio kamp, zbog kojeg su organizatori osjetili potrebu da izađu s priopćenjem i svima se ispričavši za manjak toaleta i higijene općenito.


Desetak pozornica, zajedno sa dnevnim label partyjima na brodovima i plažom, ponudilo je u četiri dana preko 500 izvođača iz dubstep , dnb, reggae, dancehall, jungle, beats i ine scene. Među poslušanim izdvojio bih nastupe Addison Groovea, Adam F-a i Shy FX-a, koji su zadnju večer, unatoč nešto promijenjenom vremenu, propisno zatvorili Main stage, odnosno Dock's stage. 
Festival je zatvoren točno u 6.00 u tvrđavi Punta Christo, a među publikom su se mogli čuti uzvici, ali ne: "one more song", već "one more day". To dovoljno govori kako su Britanci doživjeli Outlook 2011, a uz skandiranje Hrvatskoj i pozdravima MC-a složno rekli: "cya next year!".

Nema komentara:

Objavi komentar